Цистеин

Цистеинът е сяра-съдържаща аминокиселина, която може да се набавя по естествен път чрез храни, също така може да се произвежда и от тялото, от аминокиселината метионин. При производството на цистеин, метионинът се преобразува в S-аденозил метионин, който след това се превръща в хомоцистеин. Хомоцистеинът влиза в реакция със серин, за да образува цистеин.

Функции на цистеин

Антиоксидантна дейност – като основна съставка на глутатиона, цистеинът има много важни физиологични функции. Глутатионът, формиран от цистеин, глутаминова киселина и глицин, се намира във всички човешки тъкани, като най-високите му концентрации са в черния дроб и очите. Глутатионът е мощен антиоксидант, защитава мастните тъкани от вредните ефекти на свободните радикали.

Детоксификация – глутатионът също играе жизненоважна роля за детоксификацията на черния дроб. Също така глутатионът пренася важни хранителни вещества до лимфоцитите и фагоцитите – важни за имунната система клетки.

Помага за елиминиране на слузта – цистеинът също има способността да разбива протеините, съдържащи се в слузта, които увреждат белите дробове. В резултат на това, той може да бъде полезен при лечение на бронхит и други дихателни проблеми.

Дефицит на цистеин

Дефицит на цистеин може да се наблюдава при вегетарианци, които приемат растителни храни с ниско съдържание на метионин и цистеин. Не е известно обаче медицинско състояние пряко причинено от дефицит на цистеин.

Потреблението на храни, съдържащи цистеин или метионин е малко вероятно да доведе до токсични симптоми. Въпреки това цистеинът е мозъчен екситоксин, който може да причини вреди на клетките в мозъка на податливи индивиди. Такива хора нямат правилна обмяна на аминокиселини и като резултат, могат да бъдат изложени на риск от някои невродегенеративни заболявания, включително множествена склероза, болест на Алцхаймер и др.

Цистеин

Предозиране на цистеин

Високи дози перорален N-ацетил-цистеин, като тези, давани на пациенти с ацетаминофен – токсичност, могат да предизвикат гадене, повръщане и диария. Интравенозно приложение на N-ацетил цистеин може да предизвика алергични реакции, а при малък процент хора, се характеризира със зачервяване на кожата, спадане на кръвното налягане, неправилен сърдечен ритъм и респираторен дистрес. Случайно предозиране на интравенозен N-ацетил-цистеин би могло да е фатално.

Комбинацията на нитроглицерин и N-ацетил-цистеин може да предизвика тежки главоболия. Цистеинът помага за бързата обмяна на ацетаминофен, така че да предотврати чернодробно увреждане. N-ацетил цистеинът също така предпазва от сърдечно увреждане, причинено от определени лекарства при химиотерапия и повишава ефективността на интерферона при лечение на хепатит С.

Ползи от цистеин

Цистеинът може да играе роля в превенцията и / или лечението на следните заболявания: синдром на остър респираторен дистрес, астма, рак, катаракта, косопад, заболяване на сърцето, тежка метална токсичност, СПИН, чернодробно заболяване, псориазис, ревматоиден артрит и вирусни инфекции.

Източници на цистеин

Цистеинът може да се набави чрез най-различни храни, включително и домашни птици, кисело мляко, яйчен жълтък, червени чушки, чесън, лук, броколи, брюкселско зеле, овес и пшеничен зародиш. Богати на цистеин са яйцата, треската, свинските бъбреци и черен дроб, хайвера, суровото слънчогледово семе.

Цистеинът, заедно с други, съдържащи сяра аминокиселини, като метионин се препоръчва да бъде приеман от всички лица на възраст над 1 година, като се приемат 25 милиграма цистеин плюс метионин (комбинирано) за всеки 1 грам хранителни протеини.